Schemering

Het zonlicht valt via het raam binnen en verwarmt mijn rug, waardoor ik besef waarom onze roodharige schattekatten altijd hun favoriete plekjes op ons stukje aarde opzoeken om de energie van de Grote Ster in zich op te nemen. De stralen krommen zich rond het profiel van mijn schouders, hoofd en zelfs oren en werpen een zachte schaduw op het scherm van mijn laptop. Dan zie ik hoe de dans van licht en donker de screensaver tot een symbolisch beeld omtovert.

Het is een foto van onze twee tieners tijdens het zomerse feestje voor hun verjaardagen, die samen een enorme soezentaart aansnijden zodat zij en de andere zoetebekken er hun tanden kunnen inzetten. De schaduw van mijn hoofd valt voor de ene helft op de jongste en voor de andere op de oudste, zodat hun jonge kopjes gedeeltelijk verduisterd worden en slechts voor de helft in het zonlicht schitteren. Ik zie hen in mezelf en mezelf in hen:

zie
mezelf
in kinderen

herken
kinderen
in mezelf

ben
door hen
voor hen

in licht
donker
schemering

Ik realiseer me hoe dicht donker en licht bij elkaar liggen en dat het ook in de tussenliggende schaduw niet altijd gemakkelijk vertoeven is. Want je weet niet hoe lang je in die verschillende dimensies van jouw realiteit zal zijn en welke richting het opgaat. Ik prijs mezelf gelukkig met wat ik zie en denk terug aan hoe vroeger de angst voor het onzekere het haalde van het lef om geluk volop te beleven. Omdat ik het als tijdelijk, voorlopig zag. Want als je te gelukkig door het leven wandelt, bots je vast en zeker op een onverwacht obstakel dat om de hoek loert, wachtend om je bij de durflurven te vatten en je weer met beide voeten op de grond of zelfs dieper te zetten.

Vanuit de angst dat jou hetzelfde zou overkomen als Icarus, die zijn vleugels verbrandde door te dicht bij de zon te vliegen, spreid je ze niet helemaal of verstop je ze onder een veilige dekmantel tot je misschien zelfs helemaal vergeten bent dat je ooit vleugels had, laat staan dat je nog weet wat voor mooie dingen je er mee kon. Denk er dan aan dat zijn vader Daedalus ook het advies gaf niet te laag te vliegen omdat de golven van het zeewater de vleugels te nat en te zwaar zouden maken, ook met nefaste gevolgen.

“We all have wings, but some of us don’t know why.” (INXS)

Gelukkig heb ik geleerd de rollen om te draaien en positief te kijken naar het feit dat alles voorlopig is, om door het leven te zweven, ervoor te gaan in plaats van de angst voor het tijdelijke mijn leven te laten verlammen. Als het onweert, zie je de mooiste regenboog. Dat wens ik ook jou van harte toe, wanneer je moeilijk te ontbangen bent. Uiteraard besef ik dat het soms gemakkelijker gezegd is dan gedaan, zeker tijdens deze periode van het vallend blad en herinneringen aan zij die enkel nog in onze gedachten en hartstreek zijn. Onthoud dat hun liefde en energie zich diep onder onze dons nestelen en daar voor altijd blijven.

Dus ook vlotjes na 25 jaar, broerlief. Want in de schermschemering zag ik ook jou opnieuw. In het wezen van onze tieners. Het profiel van een gezicht. Wat dons onder de neus. Haren die wat langer zijn dan de mijne. In de kwistenbiebelige capriolen. Een zo gemakkelijk gevonden vrolijkheid. Het leven volop belevend. De warmte verspreidt zich via mijn rug tot in het diepste van mijn vezels op een manier die de zon niet machtig is. Ik ben dankbaar dat we elkaar af en toe ontmoeten in de voorlopigheid van licht en donker. Voor jouw energie die vanuit de eeuwige schemering straalt.

Foto bovenaan – Een hartjessteen die op de plek lag waar één van mijn fietsmakkers tijdens het mountainbikeweekend in de streek rond Aywaille lek reed. Het zorgde voor een glimlach tijdens een moment dat wel eens voor frustratie zorgt. De zon scheen, terwijl regen voorspeld was.

4 gedachten over “Schemering

  1. Mooie tekst in deze inderdaad moeilijke dagen waar dierbaren die niet meer onder ons zijn extra worden gemist. Ik hoop voor mezelf ook moed te kunnen putten uit jouw advies om te ontbangen. Lieve groetjes, Christel ( een hooggevoelige medemens)

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.