Coherentie

In de verte hoor ik een ezel balken. Dat moet ongetwijfeld een aanmoediging zijn. Net als het kraaien van de hanen in de streek en het onnavolgbare gefluit dat uit het aangeboren mondmuziekje van tig verschillende fladderaars weerklinkt. Het is nog vroeg. En eindelijk wat koeler. Ik maal rustig mijn loopkilometers over de smalle weggetjes, langs velden en bossen in het dorp dat de voorbije dagen het label van warmste gemeente van het land kreeg. Retie omdopen tot Hetie, kwam al in me op.

De tuin smeekt om water en ik verwacht wel wat van de verwachting, want er zou 50% kans op regen zijn. Ik hoop dan ook op een frisse douche onderweg, maar de 17 hemelse druppels kunnen niet op tegen de gigantische sproei-installatie waarmee de lokale landbouwer ervoor zorgt dat zijn nakende aardappeloogst niet in de puree draait. Na mijn tocht krijgen we gelukkig een wat sappiger buitje en snuiven we de onnavolgbare geur op die zich verspreidt wanneer de natuur ontdroogt. Het lijkt alsof de dreigende wolken zich ingehouden hebben zodat ik droog weer de oprit kan opwandelen om eerst eens goed te drinken.

Hoewel droog in dit geval relatief is want mijn shirt is halverwege het traject van tien kilometer al flink nat van het zweet. Het stoort mij niet want er is een mooie samenhang tussen het zilte geparel en het zoete gevoel van de training. En ook de dazen die regelmatig rond mij opduiken beschouwen het als een richtingaanwijzer naar mijn huid waarin ze graag hun bijtmesjes zouden planten. Ze halen tot 25 km per uur en achtervolgen hun prooi tot een kilometer, lees ik nadien. Terwijl ik ze hoofdschuddend van me afhoud, bedenk ik mij dat het een training kan zijn om nee te leren zeggen. Zullen we dat de daasreflex voor HSP’s noemen om meer ja’s voor zichzelf te creëren?

De snelheid van een daas haal ik op mijn sportschoenen lang niet. Ook dat vind ik niet erg. Want ik heb de voorbije weken nog een coherentie ontdekt: die tussen het aantal hartslagen, mijn tempo en vooral ademhaling. Netjes onder de 150 bonkjes blijven, de longen in een gecontroleerd ritme hun zuurstofding laten doen zodat ze mij bij een aanvaardbaar tempo van de nodige energie voorzien om het veel langer uit te houden dan die paardenvlieg, zoals het eerlijk gezegd irritante zoemertje ook wel genoemd wordt.

Ademen, letterlijk en figuurlijk, heeft altijd al centraal gestaan in wat ik vanuit mijn verhaal deel. Anders zou de titel Waar Je Werkelijk Ademt toch niet bij mijn blog passen? Ik ben dan ook blij dat een redactrice van Knack me uitnodigt om vanuit mijn ervaringen in de praktijk mee te werken aan een artikel waarin de positieve effecten van een goede ademhaling vanuit een wetenschappelijke invalshoek benaderd worden. Om een burn-out te overwinnen of te vermijden en stress in het algemeen met je aangeboren bron voor (lichamelijke) ademruimte aan te pakken.

Haar interessante bijdrage gaat over hartcoherentietraining, gebaseerd op de wetenschap dat vier tot zeven buikademhalingen per minuut het hart in een coherente staat brengen, waarbij zowel je lichaam als brein tot rust komen. In een normale toestand ademen we ongeveer 11 keer per minuut. Neem van me aan dat het bij stress vele malen hoger ligt en (bijna) hyperventileren wordt. Een andere les die ik er met plezier uitlicht, is dat het niet altijd nodig is om via de ademhaling in een staat van hartcoherentie te komen. Het kan ook spontaan door een mooie herinnering of gewoon te doen wat je graag doet. De kracht van een positieve gedachte. Coherent hartlopen is ook een manier, heb ik dit weekend ervaren.

Lees hier het Knack-artikel.
(Er wordt momenteel gratis registratie gevraagd om het te lezen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.