EHPO

Bron: Rode Kruis

Als je ooit een cursus hulpverlening gevolgd hebt, weet je misschien nog dat er vijf basisregels zijn die je in noodsituaties best ter harte neemt:

  1. Let op gevaar – Eigen veiligheid
  2. Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor deskundige hulp
  5. Help het slachtoffer

Zo, dat is nog eens opgefrist. Iedereen zou trouwens vanaf de middelbare school een basisopleiding eerste hulp en reanimatie moeten krijgen. Wilde ik nog even in de kantlijn kwijt. Met een aantal basistechnieken kan je een mensenleven redden. En kan je ook je eigen leven (opnieuw) in handen nemen. Van EHBO naar EHPO is namelijk maar één letter verschil. Daarom mijn vijf basisregels voor Eerste Hulp bij Persoonlijke Ontwikkeling:

Zorg voor jezelf
Alleen dan kan je voor anderen zorgen. Bij een verkeersongeval ga je ook niet de weg oversteken als er een resem vrachtwagens voorbij blijft razen. Is dat egoïstisch? Nee. Als je platgewalst wordt, zal je het slachtoffer aan de overkant niet kunnen helpen. Het is gewoon een feit dat je meer voor iemand anders kan betekenen wanneer je je goed voelt. In het bedrijfsleven heet het dan dat een tevreden werknemer meer toegevoegde waarde creëert. Daar kan je toch niets op tegen hebben? Aangezien een gezonde geest enkel in een gezond lichaam gedijt, draag je ook zorg voor je carrosserie, niet enkel voor je mentale motor.

Ken jezelf
Weet je (nog) wie je bent of was je dat met het ouder worden stilaan vergeten? Besef dat je diep vanbinnen nog diezelfde persoon bent. Net als bij een boom zijn er misschien veel ringen rond je kern gegroeid. Of is je beschermende schors dikker geworden. Ga na wat er met je gebeurd is. Bepaal wat voor jou belangrijk is aan de hand van persoonlijke waarden en normen. Wanneer voel je je goed in je vel en wanneer word je verstikt? Benoem dat en creëer zo een barometer die je bij keuzes een richting aangeeft. Gebruik één van de vele manieren om je persoonlijkheid een kleur of genetische code te geven. Door jezelf te kennen, zal je ook de ander beter begrijpen.

Vertrouw jezelf
Stel jezelf gerust. Je bent goed zoals je bent. Met positieve kanten en misschien ook eigenschappen die je zelf als minderwaardig bestempelt. Geloof in je troeven en kernkwaliteiten en zet die in voor je persoonlijke missie. Voor wat je graag doet. Iemand kan je alleen je zelfrespect afnemen als je het hem geeft. Onthoud dat er geen slechte keuze is, want je maakt die op basis van jouw barometer. Pakt die keuze minder goed uit, dan heb je de vrijheid een nieuwe te maken. Leef niet in het verleden en zet niet alles in op later. Je verdient het om nu gelukkig te zijn. Laat los wat je niet kan veranderen en gun de tijd de ruimte om wonderen te verrichten.

Respecteer anderen
Dat kan contradictorisch lijken met het principe dat je zelf de enige zekerheid bent die je hebt. Of met de stelling dat je eerst voor jezelf en dan voor anderen moet zorgen. Onder deskundige hulp inroepen versta ik dat je jezelf openstelt. Dat je – zeker als hooggevoelige – voorzichtig uit je schelp komt en de ander vertrouwt. Je kwetsbaarheid tonen is geen zwakte maar een sterkte waar moed voor nodig is. Zonder maskers. Met respect. Door je ware ik te tonen, zet je automatisch je beste eigenschappen in waarop anderen beroep kunnen doen. Wanneer we in verbondenheid leven, staan we open voor elkaar, aanvaarden we dat we elkaar in de gaten houden en helpen bijsturen wanneer dat nodig is. We kunnen van elkaar leren. Het is voor jou en anderen de moeite waard te worden wie je bent. En voor jou is het de moeite waard dat de mensen om je heen worden wie ze zijn. Natuurlijk hoef je het niet altijd met iedereen eens te zijn. Totale harmonie is een mooi ideaal en misschien wel onbereikbaar. Maar als we ervan uitgaan dat de ander eigenlijk ook gewoon gelukkig wil zijn, brengt ons dat al een stap dichterbij.

Neem de regie in eigen handen
Je bent geen slachtoffer maar de regisseur. Kennis zonder daad leidt tot steriliteit. Niet wat je weet, telt, maar wat je doet met wat je weet. Besef dat morgen de rest van je leven begint. Dus overschouw het toneel en begin jouw (nieuwe) scenario te schrijven. Al te vaak beschouwen we ons als betekenisloze acteurs op een toneel dat leven heet. We focussen op de context die we heel snel met de vinger wijzen wanneer het misgaat. Besef dat de context eigenlijk niet relevant is. Alles wat je nodig hebt, zit in jou. Je moet jezelf misschien enkel wat bijschaven om je mooie kern bloot te leggen. Om die in te zetten voor jezelf en een mooiere wereld.

Dat zijn vijf korte maar belangrijke handvatten voor onderweg, als het goed of even minder gaat op jouw levenspad. Vergeet vooral niet te genieten van de mooie momenten tijdens je tocht. Als je iets graag doet, moet je dat misschien meer doen. Stel kleine doelen. Geniet van je successen. Geef jezelf een schouderklop. Want dat zorgt voor een positieve mindset, waardoor je tegenslag tot de juiste proporties kan herleiden. Want wat wil het spreekwoord: dat we meer over molshopen dan bergen struikelen.

Eigenlijk is het de rode draad doorheen mijn verhaal en boek Wake-up call, waarbij ik nu het gevoel heb dat ik van slachtoffer(gevoel) naar regisseur verschuif en dat het script zich stap voor stap als vanzelf voor me uitrolt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.