Balance-out

Eén van de voordelen als je op een druilerige vrijdagochtend veel langer dan verwacht met de auto onderweg bent naar je werk is dat je meer dan voldoende tijd hebt om de nieuwsberichten te laten bezinken en in gedachten zelfs met elkaar gaat linken. Op de Dag van de Jeugdbeweging zitten vertegenwoordigers van Chiro en Scouts broederlijk naast elkaar in de radiostudio terwijl in Mechelen 993 jongeren luidkeels een nieuw wereldrecord vrolijke-vrienden-zingen vestigen. Uit een ander bericht leer ik dat onze wat oudere jeugd eerder stilstaat. Volgens onderzoek van de KULeuven en vacature.com zou 6% van de Vlamingen risico op een bore-out lopen. In de leeftijdscategorie tussen 18 en 34 jaar loopt dat percentage zelfs op tot 30%.

Iemand die zichzelf constant voorbijholt en niet weet waar eerst te beginnen, vraagt zich waarschijnlijk af hoe het mogelijk is dat iemand professioneel afhaakt uit verveling terwijl hij er zelf alles aan doet om niet op te branden. Het is toch een te lange blootstelling aan stress en werkdruk die ervoor zorgt dat iemand kraakt? En toch is dat perfect mogelijk: net als een kind dat uit verveling wel eens gekke bokkesprongen maakt, kan een werknemer die zich steendood verveelt zijn goede eigenschappen vertaald zien in hun tegenovergestelde variant, waarbij mentaal de rol lossen (desinteresse, cynisme) met fysieke uitputting (oververmoeidheid) gepaard kan gaan. Laat dat nu net symptomen zijn die ook aan burn-out toegeschreven worden.

Foto – Annik Loodts

Bore-out is net als burn-out een energiestoornis. Een balance-out als je wilt. In een eerdere gedachtekronkel verwees ik naar het belang van je kruissnelheid om je motoren niet op te blazen en net als dat vliegtuig zo lang mogelijk in de lucht te blijven. De snelheid mag echter ook niet te laag liggen want dan wint de zwaartekracht het van je draagkracht. Je kunt niet eeuwig zweven en in cirkeltjes draaien. Op een bepaald moment moet je een doorstart maken of voet aan grond zetten. Om bij te tanken en desnoods je koers bij te sturen. De bestemming aan het begin van je carrièrereis hoeft trouwens niet dezelfde te zijn als wanneer je met wat meer ervaring achter de stuurknuppel zit.

Net als de markt of jouw job kun ook jij onderweg evolueren. Voor iemand die net van de schoolbanken komt, moet het eigenlijk allemaal nog beginnen. En ondanks heel wat instrumenten op het vlak van begeleiding in studiekeuze, komen sommigen er pas op latere leeftijd achter waarvoor ze eigenlijk in de wieg gelegd zijn. Het gaat net als in de economie en op veel andere vlakken uiteindelijk om vraag en aanbod. Als er te veel van je gevraagd wordt en je er niet in slaagt je grenzen te stellen, kan dat vroeg of laat tot een burn-out leiden. Indien jouw aanbod (veel) hoger ligt dan wat er van jou verwacht wordt en je jezelf daarmee te lang verzoent, kan dat uiteindelijk tot een bore-out leiden.

Foto – Annik Loodts

Kijk daarom eens af en toe als een ondernemer in de spiegel. Een bedrijf dat zijn strategie op goede fundamenten wil bouwen, doet een gedegen marktanalyse voor de opstart maar ook regelmatig daarna. Want je hoeft niet met dure begrippen als ‘vuca’ te goochelen om vast te stellen dat één en ander continu en steeds sneller verandert. Hoe zit het met jouw (evoluerend) aanbod? Wat met de vraag van jouw (huidige) markt? Bij elke balance-out is het belangrijk dat je tijdig en transparant onder ogen ziet wat er aan het gebeuren is. In overleg met jouw persoonlijke stakeholders en werkgever in plaats van in een cocon te kruipen. Praten werkt. En vooral: leer eruit en doe iets met wat je geleerd hebt. Want kennis zonder daad leidt tot steriliteit, om Henry Miller nog eens eer aan te doen.

 


Ik hoorde de term bore-out voor het eerst toen ik kort na mijn eigen crash een interview met Frouke Vermeulen las. Een aantal jaren eerder kreeg ik van haar een opleiding rond leiding geven. Ik nam contact, we lazen elkaars boek en wisselden al fijn van gedachten. Haar boek heet ‘Vechten tegen verveling’ en beschrijft haar persoonlijke ervaring met bore-out. Tijdens ons mailverkeer over het vermelde onderzoek gaf ze nog mee dat voor een aantal mensen een bore-out eigenlijk al op school gezaaid wordt. Schoolmoeheid is volgens haar in wezen hetzelfde, want de symptomen van die kinderen lijken akelig veel op die van een bore-out. Frouke verwijst op haar blog nog naar het onderzoek.

 

4 gedachten over “Balance-out

 1. ik heb het ook gehoord en lachte groen – want de synergie tussen het ‘vrolijke vrienden’ zingen record en de balance – out staat dichter bij ons dan je denkt –

  je blogt een prachtige metafoor, ik trek hem even door – wees zowel in de spiegel als in je werk – een vrolijke vriend voor jezelf en de mensen om je heen…

  dat is een balance die wel werkt ! en nu de oefening…
  vrolijke vrolijke vrie -ien – den da at zijn wij !!!

  dankjewel voor je blog, de twee kleppers verenigd !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.