Spaghetti

Terwijl ik een presentatie over mijn persoonlijke verhaal aan het uitwerken ben en iets rond positiveren toevoeg, zoek ik een passend beeld. Al snel kom ik uiteraard bij de vergelijking met het glas dat voor de één halfvol en voor de ander halfleeg is. Ik ontdek echter nog een derde interpretatie, namelijk dat het glas altijd helemaal vol is. Want waar geen vloeistof zit, komt plaats vrij voor lucht. Dus technisch gezien kan het zelfs nooit leeg zijn. En dat lucht levensnoodzakelijk is, weten we allemaal. Ademruimte. Ruimte om te ademen. Jezelf te zijn. Positief naar jezelf, anderen en de context te kijken.

Het glas op die manier drinken is voor velen moeilijker dan in een spiraal van klagen, zagen en negativiteit te verdrinken. Het lijkt soms wel een autodestructieve reflex die we onszelf aangeleerd hebben, waarbij verwijten omwille van wat niet is makkelijker wordt dan dankbaar zijn voor wat wel is. Zo vorm je al snel een soort interne broeikas voor een slecht (eigen)gevoel en bovendien zijn die emoties besmettelijk voor de mensen om je heen. Nu we uit de kerstslaap ontwaakt zijn, de kinderen bij koude temperaturen weer naar school gaan en de griep opnieuw de kans krijgt om extra gastheren te vinden, doe ik graag een warme oproep om de samenleving niet met zorgen maar met positiviteit te bestuiven.

“Wie van jullie kan met al zijn zorgen een el toevoegen aan zijn leven? Maak je niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal zich wel bezorgd maken over zichzelf.” Die quote komt niet uit een publicatie van de laatste decennia waarin de term mindfulness opdook maar werd aan het begin van onze tijdrekening al opgetekend, toen Matteüs in hoofdstuk 6, verzen 27 en 34 de woorden van Jezus optekende. Over de kracht van volop het nu te leven en niet met schuldgevoelens naar negatieve ervaringen terug te kijken of met angst voor het onbekende en stress voor doelstellingen vooruit te kijken, heb ik al vaker zinnen, paragrafen en pagina’s volgeschreven.

Voorbeelden van mindfulness, aanvaarden van situaties en een positieve levenshouding liggen in het dagelijkse leven voor het rapen, tenminste als je de tijd neemt om er even bij stil te staan en ze de hand te reiken. Een paar maanden geleden ging ik samen met een aantal andere voetbalouders helpen bij de spaghettidagen, om wat extra centen in de jeugdkas te pompen. Toen we na afloop samen voor een hapje en drankje aan tafel zaten, vroeg ik aan de organiserende vrijwilliger – die overigens al meedraaide toen ik amper boven de betonnen platen rond het veld kon kijken – of hij tevreden was met het resultaat. Zijn antwoord: “Als ik niet tevreden ben, maakt dat toch geen verschil”. Als ik daaraan terugdenk, komt er spontaan een glimlach op mijn gezicht.

Dus net als ‘spaghetti’ zeggen wanneer je lachend in beeld gebracht wilt worden, kun je ook gewoon aan iets leuks denken of iets positiefs over jezelf zeggen. Wil je iemand anders mooi op de gevoelige plaat vastleggen, zeg dan oprecht waarom je die persoon leuk vindt. De mimiek zal automatisch veranderen. Complimenten geven en aanvaarden is een mooie manier om positiever in het leven te staan. Aanvaarden blijkt in de praktijk trouwens moeilijker dan geven. Dus begin alvast met minder kritisch naar jezelf te kijken. Lach naar de spiegel. En neem die glimlach mee naar buiten.

“Lach eens naar de mensen da ge nog tegen ga komen, op ‘t einde van de rit, ze zullen u belonen. Voor minstens één complimentje per dag, verwacht u al maar aan ne lach.” (Slongs Dievanongs)

Door positiever naar mezelf en de context te kijken, door dingen te doen die mij een goed gevoel geven, heb ik een negatieve ervaring (burn-out) in iets positiefs omgebogen. Het lukt niet altijd, maar ik ben blij dat we met het gezin tijdens de kerstslaap de nieuwste Star Wars gezien hebben en die heerlijke Yoda met zijn versie van het bekende advies naar mij knipoogde: “the greatest teacher, failure is”. Ik ben ervan overtuigd dat het ook voor anderen mogelijk is en liefst zelfs preventief in plaats van curatief. Daarom heb ik me als ambassadeur achter het initiatief 30 dagen zonder klagen geschaard. Via die campagne krijg je van 15 januari tot en met 14 februari dagelijks een opdracht – ook van mij trouwens – om positief met jezelf aan de slag te gaan. Een glimlach voor jou en je dierbare tegen Valentijn?

Humor werkt ook. En omdat we die Bijbelse periode toch al aangehaald hebben, zijn de laatste woorden voor de discipelen van Jezus. Bij de absurde humor van Monty Python en John Cleese – denk ook aan Fawlty Towers – lag ik al meermaals in een deuk. Want geef toe, soms janken en klagen we om dingen die eigenlijk absurd zijn. En let eens op de songtekst, want er zitten een paar mooie passages in:

6 gedachten over “Spaghetti

 1. Ik kan mij er helemaal in vinden, vooral ik me nu wat verdwaald voel omdat het wat minder gaat (fysiek). Ik ben een lastige zieke… Na het lezen van jouw bericht kan ik weer dapper door, zij het aan iets trager tempo, maar wel met een vleug humor. Mooi Tommy!

  Like

 2. verbondenheid is enorm belangrijk. het geeft liefde in je leven, liefde voor de mensen waarmee je verbonden bent en de verbondenheid met jezelf. om dan humor erbij te halen in een gezonde realistische positieve ingesteldheid… ik zelf heb dit altijd voor mezelf gebruikt en probeer het nu door te geven aan mijn gezin, omgeving en vrienden… ja hoor ik treed Annaberg graag bij, het zijn oefeningen in dankbaarheid en zeker hoop.
  of zoals ik het ooit eens beschreef – hoop is de witte vlinder in de lucht – alle kleintjes maken 1 groot geluk…

  Liked by 1 persoon

 3. Verbondenheid, positiviteit en humor helpen inderdaad als de dingen wat moeilijker om dragen worden. Vooral voor al wat chronisch is: de handicap van zoon vier, de mucoviscidose van zoon twee en zoon vijf, … . Het zijn oefeningen in dankbaarheid en hoop. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.