Dag Spiegel

Een verschil maken, delen, inspireren, motiveren, spiegel voorhouden, wakker maken, cocon bieden, helpen, Harmony Service Provider, weg met burn-out en identiteitscrisis, maatschappij op kruissnelheid, kinderen, zingeving, meer mens, warme wereld, werkelijk ademen, rustpunt, authentieke samenleving, zonder maskers, maïzena, verzachter, antivries, ontkalker en een tekening van iemand die in de spiegel kijkt en zich afvraagt: “Wie ben ik? Wat wil ik?” Dat is wat ik eerder als doelstellingen in mijn moodboard opgetekend heb nadat ik nog eens goed in de spiegel keek. Naast schrijven wil ik dat voortaan op twee andere manieren in de praktijk omzetten: via individuele spiegelgesprekken en collectieve deelshops.

Worstel je met je werksituatie of hoogsensitiviteit? Ben je wat naar jezelf op zoek? Voel jij je meer acteur dan regisseur in een (professioneel) toneelstuk waaruit je vroeg of laat zonder enig zeggenschap weggeschreven wordt? Word je introvert of zelfs al eens a-sociaal genoemd, raak je snel overprikkeld en vind je het als zachte, gevoelige ziel niet gemakkelijk om overeind te blijven in een wereld waar je moeilijk jezelf kunt zijn? Zoek je extra ademruimte? Dan heb ik een boodschap voor jou.

Ik kan jou niks leren.

Alles wat je nodig hebt, zit in jou. Diep vanbinnen ben je de hele tijd dezelfde persoon gebleven die je wat uit het oog verloren bent. Je hebt enkel een herinneringsprik nodig. Net als bij een boom zijn er misschien veel ringen rond je kern gegroeid en is je beschermende schors dikker geworden. Wees gerust: dat besefte ik vroeger ook niet. Ondertussen ben ik er rotsvast van overtuigd dat het mogelijk is om stap voor stap die schors af te pellen, je zuivere zelf opnieuw bloot te leggen en ernaar te gaan leven. Zodat wat je doet minstens evenveel energie geeft dan het kost. Op die manier draaien je fysieke en mentale straalmotoren op kruissnelheid, leg je de voor jou aanvaardbare afstand af tegen een haalbare snelheid en zonder onderweg je draagkracht te verliezen.

Ik wil wel je gids zijn.

Als je er zelf moeilijk in slaagt of nood hebt aan een herkenbare ervaring, ga ik via een spiegelgesprek graag samen met jou op zoek:

  • Ik neem je zachtjes bij de arm en breng je opnieuw dichter bij je jezelf en je omgeving.
  • Aan de hand van een EHPO-oefening (Eerste Hulp bij Persoonlijke Ontwikkeling) zet ik je op weg in een traject van zelfzorg om ‘wat wil ik niet’ te vertalen naar ‘wat wil ik wel’.
  • Jij brengt in kaart wat jouw persoonlijke waarden en kwaliteiten zijn, wat je energie geeft of voor tegenwind zorgt.
  • Op een creatieve manier geef jij vorm aan waarvoor jij denkt in deze wereld geboren te zijn: jouw missie.

Dat klinkt heel zwaar, maar is het niet. Persoonlijk houd ik ervan een gesprek te koppelen aan een wandeling in de omgeving, want dat zet de poriën richting jezelf extra open. Ik trek er graag een uur tot anderhalf voor uit, volgens jouw tempo. Uit de eerste gesprekken die ik met een aantal lezers van mijn blog of boek gehad heb, durf ik alvast afleiden dat de aanpak werkt. Het gevoel zit langs beide kanten van de spiegel goed en er wordt via Besef Bewust Bewogen. Dat is de vitamine B3 waarin ik geloof en waarvan ik ook jou graag een herinneringsprik bezorg.

Ik breng je overigens graag vertrouwelijk in contact met een mindfulness-coach of psychotherapeute waarmee ik nauw samenwerk. Want ik geloof in het bundelen van krachten om iemand verder te helpen. Daarom heb ik me eerder trouwens via een schuldbekentenis afgezet tegen de polemiek rond burn-out coaches en ervaringsdeskundigen. Het gaat om jou. Jij bepaalt wat voor jouw wel of niet werkt. Van acteur naar regisseur, van passagier naar piloot, weet je nog?

Als je die eerste kleine maar belangrijke stap wilt zetten, mail me dan voor een (telefonische) kennismaking. Zodat we voelen of de temperatuur juist zit want ik begrijp heel goed dat je niet zomaar je jas aflegt.

Kruisbestuiving

Zo’n spiegelgesprek is ook collectief mogelijk. Ik noem het dan een deelshop. Dat kan voor een organisatie, een bedrijf of een vereniging. Of zelfs een beperkt aantal mensen die elkaar niet kennen, die ik in een klein groepje verzamel om ervaringen uit te wisselen en elkaar zo via kruisbestuiving op weg te helpen. Want ik geloof oprecht in dat beeld van de slak die door een andere meegedragen wordt op weg naar het licht en die op zijn beurt een derde ondersteunt. Enzovoort. Als een foto die je in de spiegel neemt en die zichzelf schijnbaar eindeloos vermenigvuldigt.

 

4 reacties op “Dag Spiegel

  1. Mooi! Alles wat je weet, alles wat je kunt, zit in jou… Aan ons mensen de taak om al dat moois in onszelf aan te spreken en te ontwikkelen. Daar mogen we hulp bij vragen….maar de juiste hulp is niet iemand vertellen ‘wat wat hij moet doen’, maar iemand helpen weer terug naar zichzelf te gaan en dat vuurtje te ontsteken, te laten gloeien en ontbranden. Te spiegelen. Mogelijkheden tonen, maar wel in vrijheid tot eigen keuzes maken. Ik vind het weer een prachtig stuk Tommy. Dankjewel 🖤

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.