Advocaat

Eerst een dubbele dienstmededeling:

 • Op 1 november wordt tijdens de Antwerpse Boekenbeurs het startschot gegeven voor Te Gek!?, een sensibiliseringscampagne van HSP Vlaanderen. Met heel veel goesting ga ik in dat kader een reeks deelshops rond mijn verhaal geven. Info.
 • Ik ben die dag op de Boekenbeurs aanwezig en mag tussen 15:00 en 16:00 op de stand van uitgeverij Witsand achter een tafeltje plaatsnemen om te signeren. Info.

Precies twee jaar geleden zat ik daar voor het eerst. Spannend. Onwennig. Wake-up Call was nog niet zo lang ervoor verschenen en ik voelde me nog altijd veiliger achter mijn scherm dan tussen de mensen. Nadien reed ik met een warm gevoel, wat boeken van collega-schrijvers en vooral authentieke verhalen van een aantal lezers naar huis. Dergelijke persoonlijke contacten kwamen er nadien meer, net als een zachte stroom van blogjes, podcasts, opiniestukken, getuigenissen, interviews en workshops die mij het gevoel geven een verschil te maken, anderen te inspireren rond burn-out, hoogsensitiviteit en mindfulness. De momenten die ik beleef en mensen die ik zo ontmoet, zijn een katalysator op wat ik mijn persoonlijke missie, legende of ikigai ben gaan noemen:

 • Door kwetsbaar te delen en mezelf open te stellen wil ik anderen zachtjes bij de arm nemen, wakker maken, inspireren en een spiegel voorhouden om zichzelf te (her)creëren en gelukkig te zijn.
 • Door er zo vroeg mogelijk mee voor te zorgen dat de voedingsbodem voor een latere identiteitscrisis (burn-out, bore-out, depressie, hoogsensitieve kortsluiting) minimaal gevoed wordt, zet ik me in om curatief om te buigen naar preventief.
 • Door het beste in mezelf en anderen naar boven te halen werk ik mee aan een gelukkigere maatschappij en een warmere wereld waarin mensen in verbondenheid telkens weer ontspringen.

Ik sta anders in het leven dan voor mijn crash. Soms vraag ik me zelfs af of ik (als persoon) anders ben. Of er iets in mij veranderd is. De voorbije weken heb ik nog in boeken gelezen of met anderen gepraat over hoogsensitiviteit, introversie en extraversie, temperament en karakter, over aangeboren, aangekweekt en verdrongen. Zijn er bepaalde aspecten die veranderen of ga je er vanuit een (hernieuwd) zelfbewustzijn anders/beter mee om? Ik las enerzijds dat je hoogsensitief geboren wordt en hoorde anderzijds dan weer dat de omgeving waarin je opgroeit of als volwassene leeft net zo belangrijk is als je genetische code.

Tijd voor een experiment… Sta me toe in het midden te laten of het al dan niet wetenschappelijk is. In mijn boek deelde ik al een aantal manieren om jezelf in kaart te brengen, niet omdat ik een voorstander van hokjes ben maar omdat het een spiegel kan zijn om jezelf beter te kennen en anderen daardoor ook beter te begrijpen. Empathie en emotionele intelligentie, weet je wel. Vorige week heb ik twee keer de test van 16personalities gedaan, één keer als mijn huidige zelf en één keer door me in mijn ik van voor de crash en nog vroeger te verplaatsen.

Bron: 16personalities.com

Zo werd twee keer de advocaat in mij blootgelegd, waarvan de groene kleur trouwens netjes overeenstemt met die van de flegmaticus uit de temperamentenleer en de S-stijl uit het DISC-model. Voor de volledigheid: er zit in mij ook een vleugje blauw (melancholicus en consciëntieus). Maar de ene advocaat is niet helemaal de andere. In vergelijking met een paar jaar geleden blijk ik nu wat extraverter, hoewel introversie nog overheerst, en is ook het assertiviteitsgehalte verhoogd.

“Advocaten hebben de neiging om het helpen van anderen te zien als levensdoel, maar terwijl mensen met dit persoonlijkheidstype boeiende reddingspogingen en liefdadigheidswerk kunnen doen, ligt hun echte passie in het tot de kern van de zaak komen, zodat anderen helemaal niet meer gered hoeven te worden.”
(Volledige uitleg over dit type en de test vind je op https://www.16personalities.com/nl)

Net als de meeste HSP’s zag ik mijn hoogsensitiviteit lang als last in plaats van gave. Ondertussen ben ik echter helemaal overtuigd: het is een bijzonder mooie eigenschap, een zachte kracht waaraan de wereld behoefte heeft, wanneer je leert ze voor anderen maar ook jezelf en niet ten koste van jezelf in te zetten. Ik ben dan ook blij HSP-positief en omarm dat aspect in mijn persoonlijkheid. Dat zelfbewustzijn heeft ongetwijfeld mijn zelfvertrouwen verhoogd, wat zich uit in die hogere assertiviteit en het lef om al eens eerder als extravert bestempelde dingen te doen die bij een introvert normaal gezien bij de gedachte eraan alleen al het angstzweet doen uitbreken.

Mensen die mij al langer of zelfs van mijn jeugd kennen, kunnen dat verschil of die evolutie misschien beamen. Was ik vroeger dan altijd introvert of – anders geformuleerd – kwam ik altijd even introvert over? Ongetwijfeld niet. Ik herinner me momenten waarbij anderen de wenkbrauwen fronsten als ik over die ingetogen, stille kant van mij sprak. Zij hadden me op een ander, wat opener moment ervaren, wanneer ik voldoende in mijn comfortzone zat, in mijn biotoop gleed. Of wanneer ik, waar HSP’s ook sterk in zijn, de kameleon in mij wakker maakte om erbij te horen en niet anders over te komen.

Dankzij dat zelfbewustzijn als authentieke HSP die voor zijn zachte aard uitkomt, ben ik stukje bij beetje uit mijn veilige schelp gekomen. Dat was en blijft soms spannend, bijvoorbeeld die eerste keer op de boekenbeurs of voor een publiek mijn verhaal uit de doeken doen. Maar het geloof dat ik zo vorm geef aan één van de dingen waarvoor ik op de wereld gezet ben, is sterker dan de angst vertrappeld te worden op de weg die zichzelf lijkt aan te dienen. Ik ben dankbaar voor die persoonlijke evolutie. En voor de evolutie rond de maatschappelijke erkenning van hoogsensitiviteit, niet als hype maar als onvoorwaardelijk wederzijds respect tussen karakters die voor een verscheidenheid in eenheid en een eenheid in verscheidenheid zorgen. #metoovulnerable

Foto bovenaan: Skye (Schotland) – Vanop de berg is het dal des te mooier omdat je anders kijkt naar het moeilijke pad dat je bewandeld hebt, zelfs wanneer het regent en de zon het wat laat afweten. Ondanks de mist waardoor de top (het doel) en de weg erheen niet zichtbaar zijn, durf ik meer dan ooit springen, mijn vleugels spreiden en lijk ik zelfs te vliegen.

4 gedachten over “Advocaat

 1. Vreemd, ik opende je blog, zag de foto en dacht: “Dit zou Schotland kunnen zijn” (schitterende foto trouwens!) In een vorig leven ben ik er vaak op reis geweest, ook op Skye trouwens.
  Voor de rest:
  *Te gek! Meer dan nodige campagne, we steunen hier elk jaar.
  *Misschien moet ik je boek bestellen (hoogsensitieve, opgebrande dochter in huis)
  *En #metoovulnerable!

  Like

 2. Net als u ben ik ook blij met de maatschappelijke erkenning van hoogsensitiviteit. Toch denk ik dat er nog behoorlijk wat nood is aan informatieverspreiding. Het wordt te vaak verward met hooggevoelig zijn. Het zijn echter twee verschillende dingen.
  Ik ben ook veranderd sinds het besef van mijn hoogsensitiviteit. Wat bovenstaande test betreft ben ik geëvalueerd van advocaat naar bemiddelaar.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.