Gedichtendag 2021

Poëzie komt net als de mens in alle maten, vormen en karakters. Soms strak afgelijnd volgens een vast schema of kort en krachtig en dan weer lang uitgesponnen en doordrenkt van metaforische bruggetjes en taalkundige spitsvondigheden. Er zijn binnenkoppers die meteen duidelijk zijn en kunstzinnige dribbels waarvoor je achterover leunt en ze vanop afstand laat binnenkomen. Ze bezingen universele thema’s als liefde en diepzinnige filosofische vraagstukken of klagen maatschappelijk-politieke kwesties aan. Vanuit de juiste intenties zijn die soms minutieus uitgespeelde letterreeksen wat mij betreft overal welkom. Omdat het een manier is om mensen te raken die via andere golflengtes onbereikbaar zijn.

Geef toe, het hoogtepunt van de inauguratie van de Amerikaanse president was niet hij die de hand op de familiebijbel legde, maar de krachtige woorden van de amper 22-jarige Amanda Gorman. Ik heb ze meerdere keren beluisterd en gelezen. Blijf net als velen onder de indruk, zowel van de boodschap op zich als de met chirurgische precisie geplaatste woorden, dubbele bodems, metaforen en klanken. Het zijn van die momenten die je bij het nekvel pakken. Zoals Maaike Ouboter in ‘Dat ik je mis’ je gevoel bespeelt als een snaarinstrument. Ik haalde eerder al aan dat songwriters ook poëten zijn. Blij dat schrijvers zoiets met mensen doen. In welke vorm ook. Bewondering voor elke woordengoochelaar die het publiek betoverend meeneemt, voor iedere kunstenaar die op zijn manier de vinger ergens tussen hart en hoofd weet te leggen en binnenkomt.

De wereld heeft er nood aan. En dan is een initiatief als de Gedichtendag iets dat ik niet zomaar kan laten passeren. In mijn blogstukjes ga ik graag voor wat langere spinnerij. In de flarden, zoals ik mijn gedichten wel eens omschrijf – what’s in a name – hou ik het graag zo kort en krachtig mogelijk.

Vaccin

alwetend algoritme
verpaupert perceptie
vicieuze cirkel
van ontwrichte realiteit

sociale val
van schiftende maatschapwij
maakt blind voor wat bindt
verscherpt verschillen

begrip lijkt vergrijp
en tegenstelling troef

prikje respect
verbindend vaccin

 

Eén gedachte over “Gedichtendag 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.