Weideslak

Goed nieuws rond de stiltecocon. Vorige week werd een Ghongha op het bedrijfsterrein van mijn eigen werkgever Roularta Media Group in Roeselare geplaatst. Er zijn verschillende redenen waarom ik zo blij ben met dit project.

In 2015 kreeg ik regelmatig de vraag voorgeschoteld waarom ik opnieuw bij dezelfde onderneming aan de slag ging waar ik uitgevallen was, want dat blijkt bij burn-out meer uitzondering dan regel. Dit waren toen mijn argumenten:

  • Ik wilde niet weglopen van iets als (mogelijk ‘valse’) oplossing
  • Een goed product met fijne collega’s
  • De zekerheid van een vaste job (al is dat altijd relatief)
  • Kan ik toepassen wat ik over mezelf en de context geleerd heb
  • Kan ik een verschil maken voor de mensen om me heen en collega’s

Het pakte voor mij positief uit en ik vertoef nog altijd enthousiast in mijn evenwicht dankzij de mix van een deeltijdse job en andere activiteiten rond burn-out, hoogsensitiviteit en copywriting. Ik had echter nooit gedacht dat ik ze ooit zoals vandaag zou combineren. Eind vorig jaar mocht ik het verhaal van mijn vallen en opstaan samen met wat ik geleerd heb met mijn collega’s delen tijdens een webinar. De vele positieve reacties toonden aan dat bedrijven effectief iets kunnen opsteken van medewerkers die uitvallen en terugkeren.

Een paar maanden later was ik met het management in gesprek over diverse initiatieven die door Roularta in het kader van duurzaamheid genomen worden. De stiltecocon past namelijk perfect in een aantal zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties, die onderverdeeld worden in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Zo kunnen de Ghongha en de filosofie eromheen naar mijn gevoel een rol spelen in de doelstellingen rond een goede gezondheid, welzijn en waardig werk. Een paar weken later waren we al aan de slag om via de unieke mal een nieuwe cocon te creëren. Het volledige verhaal van hoe en waarom die mal er kwam, lees je hier.

Roularta koos voor pastelgroen (buiten) en -blauw (binnen), twee zachte kleuren uit de nieuwe corporate branding. De cocon kreeg een plekje op de groene site in aanbouw langs het hoofdgebouw in Roeselare en past in de duurzaamheidsstrategie van de onderneming. Zo komt er een nieuw bos van 1,5 ha, met wandelpaden, borders, zandheuveltjes voor bloemen en zandbijen, een wadi, enz. In de lente bloeien de bloemen tot tegen de cocon en ernaast komen kleine bossen volgens de Miyawakimethode: de verschillende boomsoorten worden dicht tegeneen geplant en stimuleren elkaar om sneller te groeien. Mooie metafoor voor een samenleving die ook uit verschillende karakters opgebouwd is en die mits onderling respect het beste in elkaar naar boven halen…

De diashow hieronder toont hoe het plaatje er momenteel uitziet:

Er komt nog een definitief bordje bij en de ondergrond wordt netjes afgewerkt met schors. Klaar om de eerste collega’s te ontvangen voor een letterlijk of figuurlijk stiltemoment.

Iets voor jouw bedrijf? Contacteer me dan. Ik denk er graag mee over na hoe de cocon ook voor jou en je collega’s een stilteplek biedt en aandacht – in de diepste betekenis van het woord – schenkt aan het belang van fysieke en mentale rust.

(Foto’s: Kristof Pattyn)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.