HSP-Positief

Hoe empatisch ben jij? Tot waar reikt je intuïtie of buikgevoel? Heb je wel eens de indruk dat je dingen (aan)voelt die anderen niet voelen? Verplaats je jezelf soms zo zorgzaam hard in een ander dat je de emoties als het ware overneemt en je jezelf slecht voelt omdat iemand anders problemen heeft? Vang je subtiele signalen of details op en lijk je bijzondere voelsprieten te hebben? Kom je net als die slak liever niet te snel uit je schelp en tast je potentieel gevaar eerst zo grondig mogelijk af?

Je bent vaak liever alleen dan je tussen de (drukke) massa te begeven? Je hebt een uitgesproken zin voor verantwoordelijkheid en een hoog rechtvaardigheidsgevoel? Je ruikt, proeft, hoort beter dan de meeste mensen om je heen? Snel overprikkeld? Je hebt een grote verbeelding en raakt diep geraakt door muziek, kunst of de natuur? Plotse veranderingen of kritiek op je manier van zijn brengen je van slag? Regelmatig lichamelijke stress-signalen als hoofd- of maagpijn? Vroeger werd of nu word je eerder introvert of verlegen dan extravert genoemd en je kreeg wel eens het label ‘overgevoelig’ of ‘asociaal’ opgeplakt – of je beschouwde jezelf zo en dat vond je een nadeel?

Als het antwoord op die vragen vaak ja is, liep of loop je meer dan waarschijnlijk ook rond met het gevoel dat je anders was of bent dan de rest van de wereld. En dat die wereld jou niet begrijpt, als je jezelf al begrijpt. De begrippen ‘overgevoelig’, ‘asociaal’ en ‘introvert’ roepen helaas eerder negatieve connotaties op. Onterecht. Het klopt dat je anders bent maar het goede nieuws is dat je HSP-positief bent. Je bent net als 20% van de bevolking een HoogSensitief (of hooggevoelig) Persoon. En daarmee ben je bijzonder waardevol want je beschikt over een aantal unieke kwaliteiten waarmee je (voor anderen) het verschil kan maken. Je moet er enkel over waken dat je ook voor jezelf het verschil maakt en niet overdonderd wordt door de wereld en mensen om je heen. De eerste stap is vaststellen en aanvaarden dat je zo bent. De volgende is dat je handelt naar hoe en wie je bent: een bewust HSP is een geschenk voor de maatschappij. Een ‘tegengewicht’ voor de 40% die totaal niet gevoelig zijn en de rest die daar tussenin zweeft.

3 reacties op “HSP-Positief

  1. Gevoelige lotgenoten, altijd leuk om te lezen, ik ben een hoogsensitieve reiziger en omschrijf het op mijn blog als: “I am not the patient type, I just want to see, feel, do, eat (ow yes!), sleep, and live! Being hypersensitive, more precisely a High Sensation Seeker, does not make this easier😉. If you are like me: constantly living with one foot on the gas pedal and the other one on the brakes at the same time, you will definitely know what I am talking about. When you rest too much (= the agenda is looking empty) or you do too much of the same thing, you get restless. A lot of different impulses, that completely exhaust you. And yet, impulses are what you need.”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.