Nivea verzacht

Nee, het is geen sluikreclame, ook al zweert vrouwlief met kuiltjes als ze lacht trouw bij onze uitgebreide verzameling zachte zalfjes. De witte smeuïgheid heeft echter niet enkel een verlichtend effect op je huid. Ook in relatie met anderen kan het deugd doen, en dan bedoel ik niet alleen voor massages maar net zo goed in een goede dialoog. Kom nou?

Niet Invullen Voor Een Ander is cruciaal in een waardevolle interactie, waarbij je luistert met respect, openstaat voor andermans inzichten en vooral niet te snel oordeelt. Iedereen die ooit een degelijke salestraining kreeg, heeft uit het LSD-principe onthouden dat wie goed luistert, samenvat en doorvraagt de meeste kans heeft om de intenties en behoeftes van zijn gesprekspartner het best in kaart te brengen. Diezelfde aanpak geldt in dagdagelijkse communicatie. Zodat je weet wat de ander echt bedoelt. Niet wat je denkt dat hij bedoelt.

“Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.” (Confucius)

We reageren op bijna alledaagse prikkels nog al te vaak alsof we, onder invloed van LSD, door een wild roofdier op de huid gezeten worden. Dat geldt ook voor de meeste gesprekken. We vullen in wat de ander zegt, trekken onze conclusies en baseren onze onmiddellijke reactie op wat we vermoeden. Wanneer beide deelnemers aan de dialoog dat doen, zal het dynamisme van de interactie omgekeerd evenredig zijn met de productiviteit ervan. Je zaait wat je oogst, zegt de boerenwijsheid. Buiten veel animo zal het resultaat niet veel soeps zijn.

Wat je kan doen om niet onmiddellijk te oordelen? Stilstaan bij jezelf. Met een basisbegrip uit de mindfulness dat ‘aandacht’ heet. Daardoor leer je anders, met afstand naar je emoties kijken. Je moet ze niet negeren, maar (h)erkennen, aanvaarden en loslaten. Je leert jezelf met een heldere geest objectief observeren. Door de nodige oefening versnel je dat proces en krijg je maximale controle over je emoties. Een dialoog levert op een bepaald moment ongetwijfeld een prikkel (emotie) op. Leer de tijd tussen de prikkel en jouw reactie optimaal te gebruiken. Op een mail die iets (negatiefs) in je losmaakt, reageer je ook niet onmiddellijk.

Voor een goede dialoog met anderen treed je in feite dus ook in gesprek met jezelf. Dat is helemaal niet schizofreen, maar een goede manier om jezelf en de situatie onder controle te houden. Die aanpak gaat trouwens verder dan de dialoog. Het is een levenshouding. Je respecteert de ander zonder dat je jezelf daarbij verloochent. Want net als jij wil ook hij gewoon gelukkig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.