SlakkenGeluk

Of ik zenuwachtig ben of niet, is de vraag die de jongste me stelt terwijl we nog een lekker stukje gebraden kip met aardappelen en tomaten uit de oven naar binnen spelen. Ik geef toe dat het toch wel spannender is dan de voorbije deelmomenten her en der in Vlaamse Velden voor HSP Vlaanderen, want deze keer vertel ik mijn verhaal zo goed als onder de Lindeboom, in het cultureel centrum van Retie. Met heel veel goesting heb ik de uitnodiging aanvaard om de campagne Fit in je Hoofd af te trappen. In dat kader worden dit jaar in onze gemeente tal van serieuze en ludieke activiteiten op touw gezet om de mentale gezondheid een duwtje te geven. Een bijzonder knap initiatief.

De gemotiveerde administratieve medewerkers hebben alles tot in de puntjes geregeld, van voorbereiding en communicatie tot een zaalopstelling die helemaal is zoals ik ze het liefst heb. Ze hebben precies mijn gedachten gelezen, zo met de stoelen in een halve maan waardoor ik zo goed als tussen de mensen sta in plaats van op het podium, een halve meter hoger. Wanneer de mensen binnenkomen, sla ik met een aantal een babbeltje. Ik herken niet één gezicht maar vele, waarvan ik er sommige al lang niet meer gezien heb. Ik zie vrienden. Mijn ouders. Vrouwlief. De jongste spruit. Als er al wat gezonde spanning in de lucht hing, ebt die zo stilaan helemaal weg en ben ik blij eraan te beginnen.

We gaan samen in op geluk en wat ons gelukkig maakt. Er komen mooie redenen als content zijn met wat je hebt, een goede job, doen wat je graag doet en kinderen. Ik deel dat ik op emotioneel vlak blij word van kuiltjes in de wangen van vrouwlief en kinderen. Dat mentaal innerlijke rust cruciaal is. Dat ik fysiek wil voelen dat ik leef, bijvoorbeeld tijdens het sporten, zelfs wanneer dat al eens een beetje pijn doet. Het zijn eigenlijk universele waarden die telkens terugkomen als die vraag gesteld wordt, hoe verschillend we ook zijn of denken te zijn. Iedereen wil uiteindelijk op zijn manier dat geluk invullen.

Volgens het Nationaal Geluksonderzoek van levensverzekeraar NN en de UGent is een derde van de Belgen gelukkig tot zeer gelukkig, terwijl ruim een kwart eerder ongelukkig is. Blijkbaar voelen senioren zich beter in hun vel (gemiddeld 7,2 op tien) dan mijn generatie (6,2 op tien) omdat ze onder andere milder geworden zijn voor zichzelf en gaan voor wat ze echt willen in het leven. Geld zou gelukkiger maken maar slechts tot op een bepaald niveau. Ik zie doorheen het onderzoek links met een ander fenomeen dat veroorzaakt wordt door de lat steeds hoger te leggen en geluk uit te stellen. Want nu afzien en doorgaan met iets wat we eigenlijk niet meer willen om later misschien ooit gelukkig te zijn is – zoals ik al deelde – naar mijn gevoel de belangrijkste oorzaak van burn-out en andere vormen van identiteitscrisis. De statistieken van verbrand geluk liegen er niet om. Ook ik moest een tijd op de blaren zitten, is de insteek naar mijn verhaal.

Aan de hand van persoonlijke anekdotes vertel ik hoe ik na een ferme fuite opnieuw fit in mijn hoofd geraakt ben en mijn SlakkenGeluk (terug)gevonden heb. In de hoop dat anderen er iets uithalen om kleine of grote mentale lekken te vermijden. Want ook de kleintjes verdienen de nodige aandacht om niet groter en op termijn ondichtbaar te worden, wanneer de kloof met jezelf voor een onoverbrugbare spreidstand zorgt.

Via het vierletterwoord ADEM verduidelijk ik hoe mindfulness voor mij een reddingsboei bleek om mijn hoofd niet enkel leeg te krijgen en boven water te houden na de tsunami die me dreigde te overspoelen, maar ook om te leren zwemmen in zowel rustige als stormachtige wateren. Meer zien door te vertragen. Grensverleggend niet altijd als harder, meer en sneller maar ook eens andersom. En vooral: het uitzonderlijke in het vanzelfsprekende ontdekken. Mindfulness heeft mij van mijn mindfulmess bevrijd, schreef ik in een eerder blogstukje Back to the Future, waarin ADEM uitgelegd wordt. In groep doen we een korte maar krachtige ademhalingsoefening.

We maken samen de vertaling van EHBO naar EHPO, de vijf principes om je Persoonlijke Ontwikkeling, dus ook je geluk (opnieuw) in handen te nemen en te houden: zorg voor jezelf, ken jezelf, vertrouw jezelf, respecteer elkaar, word zelf de regisseur. Meer uitleg bij die principes lees je hier. Ik vertel hoe ik via mijn moodboard iets wat ik niet meer wilde, omgezet heb in wat ik wel wil. Deel mijn energiebronnen en -vreters. Wat ik belangrijk vind. Wat ik als mijn rol in de samenleving zie. En hoe ik die missie kan invullen door wat minder te denken en meer te voelen. Om af te sluiten met een idealistisch beeld van kwetsbare authenticiteit voor individu, bedrijfswereld en samenleving. De samenleving waarvan het nu onze plicht is ze morgen deftig achter te laten voor de kinderen van wie we ze vandaag lenen. Opdat ook zij werkelijk ademen. De avond heeft mij energie gegeven. Warme reacties. Delen is vermenigvuldigen. Echt waar.

Mogen we nog eens dromen? Dat Fit in je Hoofd zich vastwortelt onder en rond onze Retiese Lindeboom en zich samen met initiatieven in andere gemeentes als een positief virus verspreidt. Van kleine individuele en lokale gelukjes naar een hoger Bruto Nationaal Geluk.

Meer over de campagne

 

 

 

3 reacties op “SlakkenGeluk

  1. Tof om te lezen, Tommy!

    Had dat gisteren ook, voor het eerst ervaarde/doorvoelde ik dat ik energie kréég van een activiteit namelijk deelnemen aan de Klimaatmars. Ondanks de volle trein, de regen, het lawaai en whatnot vond ik het zalig. In de trein op de heenweg heb ik even m’n ogen gesloten en me gebaad in de liefde- en hoopvolle, optimistische, daadkrachtige sfeer die er hing. Helend.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.