Helix

De voorbije jaren heb ik jullie regelmatig in mijn hart en hoofd laten kijken. De binnenkant van mijn grijze massa zou er zowat als de helix van een slakkenschelp uit kunnen zien. Waarin de gedachten ooit steeds sneller in kortere bijna-cirkels omhoog draaiden en richtingloos heen en weer slingerden. Oncontroleerbaar. Als steeds meer verdwaalde kogels die collateral damage veroorzaakten omdat de veilige zone steeds kleiner werd. Want de cocon bleef introvertgesloten. Potdicht. Chaos, op zoek naar orde. Naar ademruimte. Om los te laten en plaats te maken voor mentale vrijheid.

Wanneer je er niet in slaagt om die vicieuze cirkel van gedachtechaos te doorbreken, dreig je vroeg of laat helemaal uit je lood geslagen te worden en door te draaien of weg te faden. Dat resulteert in gevoelens van angst en woede tot niet meer voelen, als door medicatie verdoofd, wat ik destijds via de song Into Dust van Mazzy Star beschreef: Still falling, breathless and on again. Inside today, beside me today. Around, broken in two. Like two strangers turning into dust. Naar adem happen. Jezelf vinden en opnieuw verliezen. Een stemmetje op de ene schouder dat koppig wil doorgaan. Een steeds luidere schreeuw op de andere die aangeeft dat je eventjes moet loslaten. Chaos, op zoek naar orde. Gedachten, op zoek naar zin.

De ontdekking van het slakje in mijn gevoelige zelf, de rust waarmee ik me veilig in de helix nestelde om anders naar mezelf en de context te kijken, het lef om mijn voelsprieten uit te strekken en traag maar zeker te bewegen hebben voor orde in die chaos gezorgd. Nooit gedacht dat de metafoor voor hoogsensitiviteit door al die jaren heen dermate symbool zou staan voor de weg die ik afgelegd heb. Johan Cruijff beweerde terecht dat je het pas ziet wanneer je het doorhebt. Een soort mindfulmess kreeg mede dankzij mindfulness voldoende mindfulmeaning om de kruispunten onderweg al dan niet toevallig op de juiste manier met elkaar te verbinden. Waardoor de puzzel pas duidelijk wordt terwijl je hem aan het leggen bent. Of wanneer die klaar is. Samen met wie je tegenkomt. Want in het echt leren kennen van anderen ontmoet je ook jezelf.

Introversie kan zich voldoende openen om werkelijk te ademen. Om anderen te inspireren, een boodschap van #metoovulnerable en #shapingsilence zacht maar krachtig te verspreiden. Gelanceerd vanuit de helix, met voldoende snelheid en steeds verder uitdijend als een slinger van Foucault die een mooi spoor voor anderen nalaat vooraleer ooit weg te faden. Wanneer iedereen erin slaagt om voor één iemand een positief verschil te maken, raakt de cirkel wereldwijd rond en is de aarde zijn vorm qua verbondenheid waard. Een kleine dosis vloeistof volstaat om liters hars keihard te maken en in combinatie met glasvezel een draagvlak te creëren. Kan een zachte druppel authenticiteit hetzelfde effect hebben in het ontharden van de samenleving?

Dromen mag. Ook wanneer je bijna vijftig bent. Mijn hoofd ziet er langs de buitenkant ondertussen een aantal jaren ouder uit en het lichaam voelt al eens zo aan. Maar mijn helix is langs de binnenkant geheeld, ook al breit mijn brein niet altijd met zuivere wol. En soms komen dromen uit. Met veel trots mag ik bevestigen dat #shapingsilence begin juni klaar is. Beschouw deze foto als een laatste teaser van het project dat meer dan wat ook symbool staat voor wie ik ben en hoe ik adem. Tot heel gauw, voor een officieel persbericht en een uitgebreide making-of in woord en beeld.

2 reacties op “Helix

  1. Dag, mooi verwoord en ik merk dat jou weegschaal al meer in balans is dan de mijne. Ach, niet getreurd, dat komt nog wel. Het leven eist zijn kwaliteiten, zoveel is zeker. En onderweg ontmoet je dan nog eens van die emotionele tegenslagen die om een oplossing vragen. Alvorens je eigen pijlen weer kan richten op jouw doelen, jouw dromen. Ik doe mijn best, en kijk nu uit naar het drukken van mijn bundeltje, met veel humor, met ook zijn ernst. O, wat liep dit veel vertraging op, soms te zeer omhelst door emo-dagen. Doch een kleine droom mag men niet loslaten, en is er nu het resultaat. En mijn tevredenheid. Ann

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.