Ergens tussenin

“De nostalgie onder de mensen. De hele wereld hangt aan elkaar van internet en zo. Ze zijn daarmee bezig en kunnen het niet missen. Maar ze willen er wel efkes uit zijn.” Op die manier verklaart Johnny Ronaldo het succes van zijn gelijknamige circus. Het is eerder een unieke mix van commedia dell’arte en circus, dat als vernieuwend bestempeld werd terwijl hij er al voor de tweede wereldoorlog mee bezig was. De pater familias overleed eerder deze week op 87-jarige leeftijd. Volgend jaar viert Circus Ronaldo zijn vijftigste verjaardag.

Van bij de start in 1971 rond de kerktoren van Muizen bij Mechelen tot wereldwijde voorstellingen in dorpen en steden ging het circusvirus over van generatie op generatie, zodat de familieziel van Ronaldo nog steeds het hart van het gezelschap uitmaakt. Vanuit de overtuiging dat je ook leert door op je bek te gaan, deelde hij eerder trots dat zijn kinderen niet op hun bek gegaan zijn. Circus Ronaldo werd een begrip. Een gevoel.

“De artiest beeldhouwt zijn geest, zijn lichaam en zijn gedachten om heel concrete resultaten te behalen. En die werken, of werken niet. Je kunt een mislukte sprong niet wegschminken, een gevallen bal niet retoucheren en twee handen die elkaar niet vinden, kun je niet verbergen.” (Johnny Ronaldo)

Living Circus Treasures maakte onder regie van Gerrit Messiaen eerder dit mooie portret:

Hun volgende kerstspecial zal anders zijn. En ook hetzelfde. Voor mij was, is en blijft Ronaldo een speeltuin van de perfecte imperfectie en de krachtigste kwetsbaarheid waar je warmst vertoeft. Emotiejongleren. Gedachtegoochelen. Artistieke diepzinnigheid via de universele taal van humor. Iets waaraan we als maatschappij meer dan ooit nood hebben. Authenticiteit die binnenkomt omdat de deurtjes naar je hoofd en hart met chirurgische precisie geopend worden. Als eresaluut aan hem en de familie deel ik graag opnieuw het gevoel waarmee ik in de kerstperiode van 2018 huiswaarts keerde nadat ik hen een zoveelste keer mijn ziel had laten kietelen: Lees het stukje Gedachtecircus.

Vergeet in deze laatste rechte lijn naar 2021 niet wat echt belangrijk is. En dat de essentie van wie niet meer jaarwisselt altijd blijft.

“Dit is niet het einde. Maar ook geen nieuw begin. Het zit, zoals het circus, gewoon ergens tussenin.” (Danny Ronaldo)

2 reacties op “Ergens tussenin

 1. Supermooie post Tommy.
  Weeral een pareltje zoals we dat gewoon zijn van jou :-).
  Dankjewel om te delen!
  Hartelijke groet,
  Hadewijch

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.