Quarantaine

Sinds een paar weken zweven er flink wat gedachten en vragen door mijn hoofd. De ene misschien al wat absurder dan de andere, zelfs in mijn eigen ogen. Ik kan ze laten voor wat ze zijn. Ik kan ze aan een wolk geven en loslaten. Of ik kan ze delen en vragen wat ze met jou doen. Het is dat laatste geworden. Bij veertig ben ik gestopt want dat leek me in deze context een passend aantal…

 1. Ben jij bang of word je met de dag angstiger voor je dierbaren en jezelf?
 2. Geloof je dat vroeg of laat iedereen met het virus in contact zal komen en dat we enkel de vingers kunnen kruisen dat er op dat moment voldoende zorg of een vaccin beschikbaar is?
 3. Waar blijven mensen de inspiratie halen voor die ontelbare (grappige, serieuze en soms pijnlijke) filmpjes, quotes en beelden waarmee we deze situatie proberen te minimaliseren, weg te lachen of in een juist perspectief te plaatsen?
 4. Wat is in dit verhaal het juiste perspectief en hoe ga je om met fake news dat uiteraard ook in deze context opduikt?
 5. Ben je ook onder de indruk van de creatieve initiatieven van ondernemers bij wie het water tot aan de lippen dreigt te komen staan?
 6. Staat de – zeker terechte – aandacht voor corona in verhouding tot die voor andere, momenteel even grote of zelfs ernstigere oorzaken van overlijden wereldwijd?
 7. Hoeveel procent van de mensen weet wat de grootste doodsoorzaak is?
 8. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om lockdown-feestjes te bezoeken of te gaan shoppen en hoppen zo net over een landsgrens terwijl een virus meer dan Shengen-vrij reist?
 9. Zijn er hamsteraars onder gelovigen in volle vastenperiode – ook een soort quarantaine van soberheid?
 10. Gaan we als het hopelijk overgewaaid is al die persoonlijke voedseloverschotten uitdelen aan wie het niet breed genoeg heeft om hamsteren zelfs te overwegen?
 11. Hoeveel hoofdzaken gaan nog bijzaak worden voor een oogstrijp besef?
 12. Heb jij daarbij de focus al (terug) verlegd naar iets wat minder belangrijk (geworden) leek?
 13. Zal naast heel wat samenstellingen met corona ook ‘afhaalpintje’ kans maken om woord van het jaar te worden?
 14. Zullen we op termijn dankzij artificiële intelligentie en Internet of Things, waarbij alles en iedereen met elkaar verbonden is, ook via andere virussen gehackt kunnen worden?
 15. Wordt deze coronacrisis het kantelpunt om de mogelijkheid tot flex- en telewerk meer regel dan uitzondering te maken voor jobs waar dat kan?
 16. Hoeveel van je geplande meetings werden door jou of je gesprekspartners geannuleerd?
 17. Waren daar overbodige vergaderingen bij of afspraken die je op een andere manier even efficiënt had kunnen aanpakken?
 18. Is de generatie al geboren die de wenkbrauwen fronst als wij over een aantal jaren vertellen dat er ‘in onze tijd’ nog vooral fysiek vergaderd werd?
 19. Zien we dan minder situaties waarbij mensen vanuit alle windhoeken na een heldentocht in de file op kantoor aankomen om elkaar te mailen of te liken?
 20. Komt er zo naast meer plaats op de weg ook meer vrijheid in en rond ons hoofd als vaccin tegen het mentale virus dat zoveel mensen velt?
 21. Is de uitbraak van het virus een signaal dat we beter anders met onze ademruimte omgaan?
 22. Heb ook jij sinds de bijna-lockdown al dingen gedaan die eigenlijk veel te lang geleden zijn?
 23. Besef je dat die (kleine) dingen je eigenlijk best wel gelukkig maken?
 24. Zou het dan niet mooi zijn om die in je agenda te noteren en ze vol te houden, zonder opnieuw te veel compromissen te maken?
 25. Is het niet geweldig dat af en toe iemand vergeet welke dag van de week het is?
 26. Zullen we in 2021 een nieuwe babyboom meemaken nu mensen meer thuis zijn?
 27. Zal het selectiever mensenkruisen dat we nu zien nadien leiden tot minder contact maar meer connectie?
 28. Wordt de race naar meer en verder weg vertaald naar de rust van dichterbij?
 29. Blijkt in deze tijden hoe fictief ons fictieve geld eigenlijk is, dat het niet al goud is wat blinkt en klinkt?
 30. Is jouw respect voor zorgverleners en artsen gestegen?
 31. Is de nood nu groot genoeg voor politici die met steeds kleinere argumenten weigerden om echt te praten?
 32. Kunnen virussen zelf ook een virus krijgen?
 33. Beseffen we nu dat we als mens de natuur niet kunnen bedotten en dat we als het erop aankomt niet winnen van onzichtbare vijanden?
 34. Zal die natuur op een bepaald moment de ‘corona’ op het werk zetten en ons ferm met een zieke neus op de feiten drukken?
 35. Welke andere wraakacties van hun goddelijke schepper zien extreem religieuzen na de sprinkhanenplaag nog op ons afkomen?
 36. Zullen we vele ontelbare miljarden euro’s verder veiliger zijn op Mars of wachten andere bacteriën of virussen ons daar op nadat ze er eerder zichzelf onfeilbaar en superieur achtende wezens overleefd hebben?
 37. Hoe slaagt iemand erin om ontsmettingsalcohol te stelen in een ziekenhuis of tien flacons bij een apotheker voor de neus van een vrouw met baby weg te grissen met de boodschap dat het nu ieder voor zich is?
 38. Is het bijna hysterische gedrag van heel wat mensen een voorbode van wat er in hen naar boven komt wanneer het echt foutloopt in onze samenleving?
 39. Mag ik dan hopen dat we toch nog van die hartverwarmende acties zien van hulpverlenende mensen en van kinderen die tonen dat geïsoleerde ouderen niet vergeten worden?
 40. Worden er ook in jouw dorp initiatieven genomen waarvan je een warm gevoel krijgt in de hartstreek? #vanretiezennik
Foto – hln.be – Klik op beeld voor link

Misschien, heel misschien vinden we een manier waardoor het virus muteert en ons besmet met authentieke verbondenheid, waarbij vooral die laatste gedachte vastgehouden wordt.

6 reacties op “Quarantaine

 1. Ik zit vooral met heel wat vragen, verwarring en angst maar zoals jou hoop ik dat we er heel van uit gaan leren en er meer aandacht aan gaan schenken in de toekomst. Meer verbondenheid, meer aandacht voor de anderen en vooral een andere, betere en gezondere manier om de zaken aan te pakken in de toekomst. Nu vree veel geduld uitoefenen en elkander en onszelf goed verzorgen! Ik leef op hoop!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.