Pluimologie

Wie mij al langer leest, weet dat nieuwe woorden vinden en daar een speciale betekenis of een bijzondere gedachte aan koppelen voor een gevoel van voldoening zorgt. Heerlijk wanneer de autocorrectie-functie in word dat onderlijnt en je na een extra controle vaststelt dat die letterreeks effectief niet bestaat. Vanaf dat moment wel. Deze pluim is echter niet voor mijn hoed want het is Els De Schepper die tijdens haar live show met ‘pluimologie’ op de proppen komt. De wereld heeft volgens haar meer nood aan ‘pluimologen’, aan mensen die anderen een pluim geven want daar krijgen ze vleugels van. Naar goede gewoonte genieten we van de grappige grollen, de rake emotionele pijltjes, doordachte dubbel gevleugelde bodempjes en puzzelstukjes die elkaar en de aanwezigen vroeg of laat raken. Bij mij pas echt de dag nadien.

De voorstelling was op 24 november. In mijn vorig blogstukje ‘Samasthiti’ vertelde ik al hoe die dag speciaal was voor mij omdat ik mijn verhaal tijdens een workshop rond stress en flow mocht delen en bij het voorlezen uit Wake-up Call besefte dat het de dag nadien precies 8 jaar geleden zou zijn dat ik losliet, echter nog niet in de betekenis zoals mindfulness die beschrijft. De optelsom van wat er toen in me omging, net op dat moment, leidde tot het bijzondere Samasthiti-moment in onze tuincocon.

Een paar dagen later kwam er nog een prikje in de vorm van een digitale pluim. Een bericht van WordPress, het platform dat ik gebruik om mijn gedachten op jullie los te laten: de kaap van 100.000 bezochte pagina’s is gerond. Het was net voor mijn verjaardag. Bij de schuchtere start eind 2015 had ik nooit durven dromen dat ik enkel en alleen al via dat kanaal meer dan 200 kronkels bij elkaar zou schrijven. Ik neem een duik in het archief van speciale woorden waaraan ik ooit begon, dat start met spijtverterend en via vele andere als gevoelsbedrog, echovoelen, twijfeldwarrelen, gedachtegritselen, zijnpijn, letternestje, slakzalverij, wasemademen, kasseimild, beleffen of lensbegrip voorlopig bij verwonderlijkt stopt – dringend nog eens updaten want dat laatste komt uit een stukje van januari 2021 na de ontmoeting met een zacht gevederd roodborstje.

Die pluim van WordPress streelt het besef dat ik veel heb mogen doen met wat de mentale schrammetjes mij geleerd hebben. Vergelijk het met een pijnlijke wonde, waarvan het litteken op een bepaald moment gaat jeuken en jou, terwijl je verder geneest, kriebelt om er nog meer mee te doen. Waarbij de blik op dat litteken niet voor schaamte maar trots zorgt. Kwetsbaarheid als kracht. Ik kan onmogelijk beschrijven naar hoeveel teksten en momenten in het verleden de tijd mij nu leidt, naar de mensen die mijn pad gekruist zijn, de uitgewisselde warmte in een soms koude context. Dankjewel daarvoor.

Het eerste persoonlijke artikel ‘Stop!’ was de start van vele andere. Wie tijdens de komende vakantieperiode zin heeft om te grasduinen, kan hier starten: https://waarjewerkelijkademt.be/2015/12/23/stop/
Onderaan, net na de deelknoppen staat rechts een linkje naar het volgende bericht. En zo kan je steeds verder glijden richting vandaag en als in een tijdmachine 7 jaar bloggen op een paar uur in je opnemen. Ben benieuwd naar welk woord jou het meest… verwonderlijkt heeft.

Ga je liever meteen bij de meest gelezen stukjes langs? Dat zijn deze:

En wat die pluimen betreft: blijf ze geven aan elkaar. Neem ze aan en minimaliseer niet waar iemand anders je voor bewondert of dankt. Want het betekent dat jij de moeite waard bent. Doe hetzelfde als je voor de spiegel staat en zelfblikkend terug- of vooruitkijkt nu het jaar bijna ingeblikt is.

Ik wens je witte wolken vol zachte dons om winters warm verwonderlijkt doorheen 2023 te fladderen.

2 reacties op “Pluimologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.